38ste Fietsvierdaagse in vogelvlucht

Fiets4daagse ZHZ blijft een uniek evenement

RIJSOORD – De 38ste Fiets4daagse Zuid-Holland Zuid, die vorige week gehouden werd, kan wederom een succes genoemd worden. Dit jaar gingen ongeveer evenveel fietsers van start als vorig jaar (391) op weg om 15, 30 of 60 km per avond af te leggen. De tochten voerden door Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht, Heerjansdam, H.I. Ambacht, Rotterdam, de Alblasserwaard, de Krimpenerwaard, de Hoekse Waard en andere delen van het eiland IJsselmonde. Het weer was iedereen goed gezind; vaak zon en geen regenen! De organisatoren, bestaande uit leden van de R.F.T.C.Rekreatoer en de Supportersvereniging van V.V. Rijsoord, kijken tevreden terug op een fantastisch en uniek evenement in deze regio.

Keuze van afstand
Door de keuze van afstand (15, 30 of 60 km) bepaalde de deelnemer zelf zijn eigen inspanning. De meeste deelnemers kozen voor de 15 km. Het merendeel bij deze afstand bestond uit jonge deelnemers, al of niet samen met vader, moeder, opa of oma. De 60 km was een ware uitdaging voor de gevorderden. Niet iedereen was in staat om alle dagen mee te rijden, maar dat is ook geen verplichting.

Sponsors
De prijs bij voorinschrijving was mede dankzij hoofdsponsor Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde, de sponsors garage J.W. Pons, rijwielhandelaar J. Verschoor/Vlasblom en vele adverteerders, slechts vijf euro per deelnemer. Maar dat was niet alles wat sponsors voor de deelnemers deden. Onderweg ontvingen de deelnemers bij de controleposten diverse versnaperingen; veelal door de plaatselijke ondernemers gratis verstrekt. Zo ontvingen de deelnemers o.a. in Barendrecht van Transportbedrijf Euser limonade en verstrekte Djen Design niet alleen snoep, maar ook limonade. De Staay Food Group had een appel voor de dorst, van Rijploeg2wielers een beker limonade, van Restaria Liedorp en De Patrijs een heerlijk ijsje, bovendien ontvingen alle deelnemers van Plantenkwekerij Nes een prachtige plant, van Melkhandel W. Plaisier een beker melk, zorgde Bakkerij v.d. Waal voor een krentenbol, Foodshop Lifeline voor een ijsje en kwam Ben v.d. Waal Turbana met bananen. L. van Gelder gaf ook bananen weg en Leefbaar Ridderkerk de limonade. De Noorde gaf na afloop iedereen een roos. Het inschrijvingsboekje was tevens het lotnummer voor vele prijzen met als hoofdprijs een fiets. De prijzen werden geschonken door J. Verschoor/Vlasblom, De Weypoort, Les Amis du Vin, Plantenkwekerij Van Nes, Sign Power en garage J.W. Pons. In het stempelboekje was dit keer wederom een puzzel opgenomen, waar een mooie fotoafdruk mee te verdienen viel.

Door Zuid-Holland-Zuid
De eerste dag van de fietsvierdaagse ZHZ begon met zonnig weer. De sfeer was uitstekend en de route liep voor de 15 km rijders door Ridderkerk en Barendrecht en de 30 km rijders door Alblasserdam. De toerrijders (60 km) gingen op zoek naar de Hoekse Waard. Op deze avond reden ook de Ridderkerkse wethouders Joke van Vliet, Marten Japenga en Henk van Os en enkele ambtenaren de 15 km.

De route op de tweede dag liep voor de 15 door Ridderkerk en voor de 30 km rijders naar Alblasserdam en Ridderkerk. Deelnemers aan beide afstanden konden ook Sam’s Natuurhistorisch Museum bij Djens Design aan de Veerse dijk bezoeken. De toerrijders gingen richting Capelle, Krimpen en na overvaren werd ook Streefkerk, Nieuw Lekkerland en Alblasserdam aangedaan.

Op de derde dag werd door de 15 km- en 30 km-rijders H.I. Ambacht, Heerjansdam en Zwijndrecht bezocht. Bij Plantenkwekerij Van Nes werden de deelnemers onthaald op zang van het Popkoor Xpression. De toerrijders gingen nu naar de Alblasserwaard.

De vierde en laatste dag was er een harde en koude wind, maar dat was geen probleem. De rijders van de 15 km en de 30 km bleven in de buurt van Ridderkerk, maar de 60 km rijders reden nog even naar Heerjansdam, Barendrecht en Rhoon. De rijders werden in het feestelijke Rijsoord onthaald met muziek. Alle rijders en rijdsters reden hun laatste kilometer door de Mauritsweg op weg naar de bloemen en medailles.

Finaleavond
Zoals gebruikelijk werden de deelnemers op de slotavond weer feestelijk binnen gehaald. De Rijsoordse muziekvereniging Sursum Corda stond in Rijsoord klaar om de deelnemers muzikaal te onthalen en daarna ontvingen alle deelnemers van vijf dames van de RaboBank in de kantine van de VV Rijsoord een roos geschonken door De Noorde. In deze kantine van de plaatselijke voetbalvereniging kon met een hapje en een drankje genoten worden. Bij deze laatste controlepost kon ook de welverdiende medaille in ontvangst worden genomen. Voorzitter Marcel van Dongen bedankte voor de fantastische medewerking van de opbouwers, stempelaars, veiligheidsmensen, EHBO-Rijsoord, controleurs, kantinemedewerkers, enz. Zonder deze vrijwilligers en sponsors was en is de fietsvierdaagse niet mogelijk. Hij sprak zijn tevredenheid uit, want er waren officieel 391 deelnemers ingeschreven. De commissie FIETS 4 DAAGSE ZUID-HOLLAND ZUID hoopt dat zij ook volgend jaar weer op deze samenwerking mogen rekenen.

Als laatste werd de grote verloting van de fiets en andere prijzen gehouden. Winnares van de fiets van Verschoor werd mevrouw Mien de Waard. De winnaar van de Foopla foto van Sign Power was Henk Bestenbreurtje. De datum voor volgend jaar van de 39e editie is nu al bekend, namelijk 19 t/m 22 juni 2019.

Foto’s
De vele foto’s die tijdens de vier avonden door de organisatie gemaakt zijn, zijn te zien op de website van de voetbalvereniging Rijsoord; www.vv-rijsoord.nl. Ook op Facebook was de Fiets4daagse actief met dank aan Djen Design.

Verloting en puzzeluitslag
Tijdens de trekking op donderdag 21 juni, door Rabobankdirectiesecretaresse Erna Ruep, is er op de volgende nummers een prijs gevallen;

Uitslag verloting; 016 / 100 / 161 / 181 / 186 / 225 / 260 / 340
Uitslag puzzel; 024 / 036 / 211 / 399 / 462

Bent u nog niet gebeld dan kan u contact opnemen met Wim van Wingerden, 0180-427183.
Aan eventuele typefouten kunnen geen rechten worden ontleend.

Leave a Reply