Rijsoord wint belangrijke derby van RVVH

Mike van Gool matchwinnaar

Rijsoord wint belangrijke derby

RIJSOORD – In een wedstrijd die eerder spannend dan van een hoog niveau was, was het Rijsoord dat in de streekderby tegen RVVH uiteindelijk aan het langste eind trok en daarmee het onderlinge verschil tot tien punten optrok. Mike van Gool was het weer die de enige treffer voor zijn rekening nam en doelman Spelde kansloos liet. Rijsoord kan door de winst weer wat geruster ademhalen en voor RVVH komt de rode lantaarn steeds dichterbij.

Eerder dit seizoen was het Rijsoord dat in de tweede competitiewedstrijd RVVH op eigen terrein al met lege handen liet staan. Toen leek het nog een ‘ongelukje’ voor RVVH en dat zou in de rest van de competitie wel recht gezet worden. Echter dat blijkt niet het geval te zijn en nog steeds worden veel punten verspeeld. Ondanks het vaak betere spel en het missen van opgelegde kansen, aldus RVVH-trainer Giovanni Franken in de media. Rijsoord was erop gespind om deze wedstrijd te winnen, aangezien de Kraaien (weer) niet goed uit de winterstop zijn gekomen. Alle wedstrijden werden tot nu toe verloren. Voor trainer Gijs Zwaan geen hoofdbrekens deze wedstrijd en zo kon hij de door hem gewenste spelers opstellen.

Aftasten
Het eerste kwartier was het vooral aftasten en namen de twee teams niet al te veel risico. Er was optisch een licht overwicht voor RVVH, maar na een kwartier kwam Rijsoord ook steeds dichter bij het doel van Danny Spelde. Het leverde enkele kansjes op, onder andere waarbij Mike van Gool niet tot een schot kon komen, de bal breed legde en de kans voorbij zag gaan. Na twintig minuten scoorde Rijsoord wel, maar het doelpunt van Zepp Jacobs werd wegens buitenspel en zonder veel commentaar afgekeurd. Zo hobbelde het spel heen en weer en hadden de verdedigingen het goed onder controle. Verdediger Mike van Dongen mocht veelal vrij over links opkomen en zal zich niet veel wedstrijden herinneren waarin hij zoveel vrijheid kreeg. In de slotminuten nog kansen voor beide teams. Eerst was het Mike van Gool, die klaar stond om de bal in het doel te koppen, maar een van de verdedigers veranderde bal net voor de klaarstaande aanvaller van richting. En in de allerlaatste minuut van de eerste helft was het Nedely Fortes, die alleen voor doelman Michael Bekkers verscheen. De aanvaller treuzelde net iets te lang, waardoor Mike van Dongen nog kans zag de bal over de achterlijn te glijden.

Na de rust twee ongewijzigde teams, maar dat zou niet lang duren. Gaandeweg die tweede helft wisselde Franken tweemaal en stuurde Gijs Zwaan alle wissels het veld in. De wissels zorgde ervoor dat Rijsoord wat meer de aanval opzocht met kennelijk de bedoeling een doelpunt te forceren. Het niveau ging hiermee niet direct omhoog, maar de spanning nam met de minuut toe. Met nog 25 minuten spelen kreeg Zepp Jacobs een kans, maar zijn kopbal ging ruim over het doel. Elf minuten later alweer een kans na een prima voorzet van Siebren Hoekstra. Mike van Gool schoot de bal perfect in, maar Danny Spelde redde voortreffelijk. Echter twee minuten later was het wel raak. Khalid Rahli ging het strafschopgebied binnen, zocht de achterlijn op en dichtbij het doel legde hij de bal terug op Mike van Gool, die de voorzet voortreffelijk binnen kopte. Heel Rijsoord vierde feest. Een onmachtig RVVH probeerde nog wel de stand gelijk te trekken, maar Michael Bekkers kwam door het stringente verdedigen van de spelers voor hem. Het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter werd door de spelers en de aanhang van Rijsoord met gejuich ontvangen.

Interview
Of hij moet een heel goede reden hebben gehad, want anders toonde trainer Giovanni Franken van RVVH zich na de wedstrijd een slecht verliezer door niet in de bestuurskamer samen met Gijs Zwaan over de wedstrijd geïnterviewd te worden. Hij is tot nu toe de eerste trainer, die hieraan niet meewerkte. Dus kon Gijs Zwaan zelf uitleggen hoe hij de wedstrijd ervaren had: “Het was een beladen wedstrijd voor beide teams. Ons doel was boven ‘de streep’ te blijven en dat is gelukt. We hebben vanmiddag vanuit een goede organisatie gevoetbald en het waren niet alleen de spelers op het veld die hebben gewonnen. Dat doe je met de hele selectie en dat is deze week al begonnen met de trainingen.”

Volgende week heeft Rijsoord de lastige uitwedstrijd tegen Ter Leede, waarvan in het begin van de competitie nog van werd gewonnen. Het team heeft echter inmiddels de goede cadans gevonden en staat op de tweede plaats. Rijsoord zal dus de mouwen moeten opstropen om een goed resultaat te boeken. De winst op RVVH van zaterdagmiddag zal zeker een positieve impuls geven.

Opstelling: Michael Bekkers, Darlison Gerardus, Ard Hartman, Mike van Dongen, Romain van Bruggen, Ibrahim el Koubai (61. Siebren Hoekstra), Berry de Groot (75. Chris Promes), Khalid Rahli, Mike van Gool, Desley Hoogendijk (79. Donovan Lioe Anjie), Zepp Jacobs.

Foto’s: De foto’s zijn van Wim de Rooij en Diane de Jong (Diana Photography).