Kies ook voor EnergieSponsoring

Vraag Ramon de Borst (voorzitter) naar de mogelijkheden

Duurzaamheid langs de lijn bij V.V. Rijsoord

RIJSOORD – Energie sponsoring is een nieuwe manier van sponsoring waarbij iedereen profiteert.
De gemeente Ridderkerk en het Sliedrechtse bedrijf Softs helpen lokale sportverenigingen energie te besparen en te verduurzamen. Op zaterdagmiddag 12 augustus j.l. werd daartoe het eerste zogeheten Softs Point geopend. Wethouder Marten Japenga (Duurzaamheid) en de voetbalvereniging Rijsoord namen dit unieke systeem, van draaibare driehoekige panelen, in gebruik op het sportterrein aan de Vlasstraat. Ridderkerk en voetbalvereniging Rijsoord is met dit project één van de koplopers op dit gebied.

De Softs Point (Softs = Surface of Things) is een samenstel van draaibare driehoekige panelen dat staat aan de randen van het voetbalveld. Voetbalvereniging Rijsoord kan het systeem tijdens wedstrijden laten fungeren als reclamebord. Schijnt de zon, dan wekken de zonnepanelen energie op. Is het bewolkt, dan draait het systeem nog een slag en absorbeert het bijvoorbeeld vervuilde lucht. Het Softs Point kan dankzij het tekstdisplay ook geschikt worden gemaakt voor techniek- en speltraining voor bijvoorbeeld de jeugdspelers van Rijsoord.

Met het systeem helpt de sportvereniging de CO2-uitstoot in de gemeente te reduceren. De driehoekige panelen zijn ook te gebruiken om bijvoorbeeld regenwater op te vangen. Dit is dan te gebruiken voor bijvoorbeeld het sproeien van de velden.

De slimme combinatie van energie opwekken en reclameborden leveren geld op. Hiermee worden zonnepanelen aangeschaft en beschikbaar gesteld aan voetbalvereniging Rijsoord, zodat zij hun energierekening uiteindelijk tot nul kunnen terugbrengen en op die manier duurzamer wordt. Bovendien komt er extra financiële ruimte voor de vereniging voor het in stand houden van de accommodatie maar ook om bijvoorbeeld (extra) sportactiviteiten te organiseren voor de sportende kinderen.

Voor (vervuilende) bedrijven is het interessant omdat zij voor deze vorm van sponsoring een CO2-certificaat ontvangen waarmee zij hun maatschappelijke verantwoording nemen, en hun bijdrage aan het terugdringen van CO2-uitstoot kunnen aantonen en bijvoorbeeld in hun jaarverslag kunnen opnemen.

Maatschappelijk verantwoord houdt ook in dat de systemen worden gemaakt door bedrijven uit Ridderkerk. Bij deze bedrijven krijgen werkzoekenden de kans op te worden opgeleid en te participeren in de energie- en klimaattransitie. De Ridderkerkse firma’s Wildschut en K&S zorgden voor plaatsing van het systeem, en Signpower voor reclame op de panelen.

Gemeente Ridderkerk
De introductie van de innovatieve Softs Points sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van het Ridderkerkse college. Softs helpt bij het omzetten van een overschot aan schone zonne-energie bij gemeenten en financiering voor verduurzaming van vastgoed door verlaging van energiekosten bij maatschappelijke organisaties. Energie die over is, kun je aan iemand doorgeven: EnergieSponsoring.

De reclameborden leveren geld op, hiervan worden extra panelen zonnepanelen aangeschaft geïnstalleerd bij de voetbalvereniging en onderhouden. De energierekening van de vereniging daalt uiteindelijk naar nul. De eventuele overcapaciteit van energie kan worden doorverkocht aan bijvoorbeeld sponsoren van de club of dorpsbewoners.

Deze manier van sponsoren kent alleen winnaars;

– De voetbalvereniging brengt de energierekening naar nul, en verduurzaamt.

– Het bedrijfsleven sponsort CO2 compensatie en levert een bijdrage aan CO2-reductie

– De overheid stimuleert maatschappelijk verantwoord ondernemen en realiseert klimaat-doelstellingen

Leave a Reply