Rijsoord kampioen eerste klasse C

NIEUW-LEKKERLAND – Na negentig en nog een paar minuten kon de champagnefles ontkurkt en het feest begonnen worden, want Rijsoord was de verdiende kampioen in de eerste klasse C. Het was de laatste tien minuten nog erg spannend omdat de thuisploeg de riante 0-3 voorsprong wist om te zetten naar 2-3. Echter met wat meer precisie van de kant van Rijsoord had het voor de rust al veel ruimer voor moeten staan.

De boodschap voorafgaande aan de wedstrijd was duidelijk. Rijsoord moest winnen om de achtervolgers Kloetinge, WNC en Oranje Wit niet langszij of voorbij te laten komen. Bij een gelijkspel zou een beslissingswedstrijd volgen en bij verlies zou wellicht een andere club een feest kunnen beginnen. Achteraf gezien was alleen Kloetinge nog dicht bij het kampioenschap, omdat het ruim won van WNC en ook Oranje Wit moest de winst aan de tegenstander laten en dus kon Rijsoord gaan feestvieren. Trainer Gijs Zwaan kon de vertrouwde elf van de laatste weken weer in het veld brengen. De wedstrijd stond onder de goede leiding van D. van Wijk uit Hendrik-Ido-Ambacht. Wel een kanttekening bij het optreden van het arbitrale trio. Daar waar de KNVB het meerdere minder belangrijke wedstrijden nodig vond om met een onpartijdig trio de wedstrijd te begeleiden, moest Van Wijk het deze voor beide teams belangrijke wedstrijd doen met twee assistenten van de clubs. Een vreemd beleid van de KNVB.

 

AFGEKEURD

Na tien minuten werd al duidelijk dat de KNVB haar beleid nog maar eens tegen het licht moest houden. Een snelle aanval over links bracht Khalid Rahli in scoringspositie en hij liet doelman Edward de Groot kansloos. Echter assistent-grensrechter Stout van Nieuw-Lekkerland zag als enige dat de bal over de achterlijn was geweest, terwijl vriend en vijand van mening was dat dit ruimschoots niet het geval was. Een droomstart voor Rijsoord werd daardoor ontnomen. Na net iets meer dan een kwartier spelen brak verdediger Darlison Gerardus door en scoorde bijna de openingstreffer, maar hij zag zijn inzet via de verre paal voorlangs gaan. In de 26e minuut was het dan toch raak. Chris Promes liet zijn directe tegenstander Tim van Stek achter zich. Via Khalid Rahli kwam de bal bij de totaal vrijstaande Mike van Gool terecht en die kans moet je de topscorer van de eerste klasse C niet geven; 0-1. De ban was gebroken. In de 33e minuut werd het al 0-2 en nu door een doelpunt van Chris Promes. Tim van Stek schatte de snelheid van zijn tegenstander Promes totaal verkeerd in, waardoor die de bal kon veroveren en doelman De Groot voor de tweede maal de bal uit het net liet halen; 0-2. Trainer Ronald Hulsbosch vond het wel mooi genoeg en liet Van Stek vervangen door Martijn Groen. Die speelde overigens ook geen gelukkige wedstrijd, want na drie minuten in de tweede helft was hij uitgespeeld en moest hij zich geblesseerd laten vervangen. De 0-2 voorsprong voor Rijsoord was ook de ruststand en Rijsoord kon zich gaan opmaken voor het kampioenschap.

 

SPANNEND

In de tweede helft een aanvallend Nieuw-Lekkerland, dat wist dat er gescoord moest worden om de wedstrijd nog enigszins naar de hand te zetten en een nacompetitie te ontlopen. Twintig minuten voor het einde ging nu Ruud Ouweneel in de fout. Een te zachte terugspeelbal kwam terecht bij Mike van Gool en dan weet je het wel; 0-3. Rijsoord zat op rozen. De Kraaien hadden in die periode zelfs op 0-4 moeten komen, toen Van Gool en Promes beiden alleen op de doelman konden afgaan, maar teruggefloten werden voor buitenspel. Een onbegrijpelijke beslissing van scheidsrechter Van Wijk, omdat de bal van een tegenstander kwam. Echter de laatste tien minuten kwam Nieuw-Lekkerland nog erg dichtbij en zal Kloetinge ook wel weer rechtop zijn gaan zitten. Zou het dan toch nog gaan lukken? Eerst was het Ruben Slagboom, die de 1-3 aantekende en twee minuten voor het einde van de officiële wedstrijd maakte Damien Buwalda er 2-3 van. Dat het laatste doelpunt in buitenspelpositie werd gescoord, werd door de scheidsrechter weggewuifd. Het zou de wedstrijd nog even extra spannend maken, maar Rijsoord gaf de voorsprong niet meer uit handen en kon zich gaan opmaken voor een feestje.

 

TERECHT

Op het veld werd de schaal door voorzitter Ramon de Borst uitgereikt aan aanvoerder Mike van Gool, terwijl de spelers, technische staf en begeleiding van de KNVB een medaille kregen. Nieuw-Lekkerland toonde zich een sportieve verliezer. Voorzitter Wim den Ouden zette vicevoorzitter Emo van Dijk in de bestuurskamer met een bloemetje in het zonnetje, waarvoor hij natuurlijk hartelijk werd bedankt. Van Dijk wenste de club veel succes in de nacompetitie. Later op de avond werd in het inmiddels bomvolle Kraaiennest in Rijsoord de ploeg door voorzitter De Borst nog een keer in het zonnetje gezet en kon daarna het feest losbarsten.

Op basis van de cijfers is Rijsoord de verdiende kampioen in de eerste klasse C geworden. Het team speelde een bijna perfecte eerste helft van de competitie en werd daarmee terecht de winterkampioen. Na de winterstop ging het, zoals wel meer is gebeurd de afgelopen jaren, weer minder goed en moesten de Kraaien de eerste plaats zelfs aan Kloetinge laten. Nadat de Zeeuwen de koppositie hadden verspeeld en Rijsoord steeds beter ging spelen kon het kampioenschap de club niet meer ontgaan en kan Rijsoord zich gaan opmaken voor een verblijf in de hoofdklasse.

De 26 wedstrijden leverden Rijsoord 51 punten op. Er werd zestien keer gewonnen, driemaal gelijk gespeeld en zevenmaal verloren. Er was een positief doelsaldo van 39, waarvan er 27 door Mike van Gool werden gescoord, die daarmee op straatlengte topscorer werd van de eerste klasse C.

 

OPSTELLING:

Michael Bekkers – Darlison Gerardus – Donovan Lioe Anjie – Desley Hoogendijk (88. Leon van den Heerik) – Yuki Hosaka (68. Mathijn Valster) – Ibrahim el Koubai – Berry de Groot – Chris Promes – Khalid Rahli – Mike van Gool – Siebren Hoekstra.

Leave a Reply